Nečas: Nech čert vezme môj politický osud,polícia poškodzuje povesť ČR

14.06.2013 Celý región

Praha 14. júna (TASR) - Český premiér Petr Nečas (ODS) dnes v parlamente reagoval na mediálny "guláš" či "bramboračku", ako označil mediálne spletenie troch súbežných káuz - podnikateľov Romana Janouška a Iva Rittiga, ku ktorým sa nechcel vyjadrovať, vojenského spravodajstva a troch bývalých poslancov za ODS Petra Tluchořa, Mareka Šnajdra a Ivana Fuksu.

Nečas jednoznačne odmietol výzvu ČSSD, aby odstúpil.


"Nech čert vezme môj politický osud," rozohňoval sa hneď nato a dodal, že zatknutie súčasného a bývalého veliteľa Vojenského spravodajstva "fatálne poškodilo ČR". Informoval o tom server Novinky.cz.

Vyjadril sa aj ku kauze trojice bývalých rebelantských poslancov ODS, ktorí sa vlani vzdali kresiel v Poslaneckej snemovni a získali za to lukratívne posty vo firmách so štátnou účasťou. Ich krok označil za lojálny voči strane, za klasickú politickú dohodu, ku ktorej dochádza vo sfére politiky veľakrát. "A teraz sú za to kriminalizovaní," vyhlásil.

Nečasov postoj podporil v rozhovore pre denník Právo podpredseda koaličnej vládnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Policajný zásah na ministerstve obrany vo vojenskom spravodajstve označil za neprimeraný. Podľa jeho slov je "hlavnou prioritou otázka obrovského poškodenia prestíže ČR a imobilizácie jej spravodajských služieb". A vzhľadom na to, že boli obvinení dvaja generáli - súčasný a minulý šéf Vojenského spravodajstva - bola policajná "akcia celkom neprimeraná". Na otázku, či TOP 09 zostane vo vláde, odpovedal, že to oznámia až po straníckom stretnutí.

Podľa polície, ktorú citovali Novinky.cz, spája kauzu Vojenského spravodajstva a troch exposlancov ODS osoba šéfky Nečasovho kabinetu Jany Nagyovej. Tá už bola obvinená z organizovania trestného činu zneužitia právomoci úradnej osoby a z podplácania.

Jediným doteraz neobvineným je Poul, posledným neznámym obvineným Pohůnek

Jediným z ôsmich zadržaných pri rozsiahlej razii českého Útvaru pre odhaľovanie organizovanej kriminality (ÚOOZ), ktorého doteraz neobvinili, je šéf Úradu vlády ČR Lubomír Poul. Túto informáciu získal denník Právo od nemenovaného zdroja oboznámeného s prípadom. Vyšetrovatelia teraz podľa neho skúmajú, či Poul vedel o údajnej trestnej činnosti šéfky Nečasovho kabinetu Jany Nagyovej.

Na verejnosť sa medzičasom vďaka informáciám internetového servera E15.cz dostalo aj meno posledného zadržaného a medzičasom obvineného - osoby z ministerstva obrany, ktorá sa vo štvrtok spomínala ako zadržaná bez uvedenia identity. Malo by ísť o ďalšieho vysokopostaveného dôstojníka z Vojenského spravodajstva (VZ) Jana Pohůnka.

Ako vyplýva z exkluzívnej správy E15.cz, týždenníku Euro a spomínanému serveru sa podarilo z policajných zdrojov získať dokument o začatí trestného stíhania. V ňom sa okrem iného píše, že Jana Nagyová tlačila na predsedu vlády ČR, aby sa rozviedol. Na to využila nezákonné sledovanie osôb z premiérovho okolia. Slang prípadov odpočúvania obohatila o novú terminológiu - o objektoch sledovania hovorila ako o "psoch" či "žrádle pre psy".

Dokument údajne približuje, ako celý prípad vznikol a že jeho vyšetrovanie sa opiera o odpočúvanie telefónov. Z textu je vraj zrejmý vzťah Nagyovej, ktorá riešila sledovanie manželky premiéra a svojich dvoch podriadených, k Petrovi Nečasovi.

Polícia podľa E15.cz tvrdí, že Nagyová si objednala sledovanie Radky Nečasovej a ďalších osôb u Vojenského obranného spravodajstva z osobných pohnútok. Mala sa tým dopustiť trestného činu zneužitia právomocí úradnej osoby a podplácania, za čo jej hrozí až päť rokov väzenia.

"Za motív jej konania je považovaná snaha zabrániť špekuláciám novinárov o jej vzťahu s premiérom, k čomu mohlo prispieť aj poznanie, že Nagyovej vodič Jiří Pertl často prichádza so služobným vozidlom k budove Úradu vlády ČR (Hrzánskemu palácu), momentálnemu bydlisku predsedu vlády, a ďalej zabrániť špekuláciám o majetkových pomeroch Jany Nagyovej," uvádza sa podľa E15.cz v dokumente.

E15.cz ďalej informoval, že polícia zo sledovania premiérovej manželky viní bývalého i súčasného šéfa VOS Ondreja Páleníka a Milana Kovandu, ako aj ďalšieho príslušníka-spravodajcu Jana Pohůnka.

Z obsahu telefonátov a esemesiek Jany Nagyovej má vyplývať, že aktéri komunikovali v konšpiračnom duchu, používajúc termíny ako "psíčkovia, žrádlo pre psy alebo venčenie psov". Z kontextu hovorov je zrejmé, že pod "žrádlom pre psov" sú myslení vodič úradu vlády Jiří Pertl a zamestnankyňa úradu vlády Alena Hegerová. Obrázky "žrádla pre psy", o ktorých sa v hovore komunikuje, sú ich fotografie, uvádzajú v spise vyšetrovatelia.

Sedem obvinených mali dnes previezť do Ostravy, kde sa rozhodne o uvalení väzby, ako to požaduje Vrchné štátne zastupiteľstvo z kolúznych dôvodov.

Vrchné štátne zastupiteľstvo ani žiadne policajné zdroje mená poškodených, monitorovaných osôb v kauze oficiálne nepotvrdilo.



Šéfka kancelárie premiéra Nečasa si objednala sledovanie jeho ženy

Česká polícia obvinila bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka a jeho nástupcu Milana Kovandu zo sledovania manželky premiéra Petra Nečasa. Údajne si ho objednala šéfka kancelárie premiéra Jana Nagyová. Povedal to Páleníkov obhajca Tomáš Sokol, informovali servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Okrem Páleníka, Kovandu a Nagyovej polícia zadržala šéfa Úradu vlády ČR Lubomíra Poulu a niekoho z ministerstva obrany, napísali Novinky.cz. Podľa Sokola polícia obvinila jeho klienta zo zneužitia právomoci úradnej osoby, za čo mu hrozí až päť rokov väzenia alebo zákaz činnosti. Páleník vinu poprel.

"V prípade figurujú okrem môjho klienta ďalší dvaja pracovníci vojenského spravodajstva a pani Nagyová", citovali Lidovky.cz Sokola. Mená ďalších dvoch spravodajcov neprezradil. Podľa internetového vydania denníka Lidové noviny už polícia obvinila aj Nagyovú.

Sokol poprel, že by obvinenie jeho klienta súviselo s ďalšími zadržanými.

Z uznesenia o začatí trestného stíhania Páleníka vyplýva, že sa činu mal dopustiť vlani v októbri.

Nečas v utorok oznámil, že sa rozvádza. S Radkou Nečasovou majú štyri deti; dve už sú dospelé a zvyšné dve zostanú podľa jeho slov v starostlivosti matky. V médiách v minulosti prebleskli špekulácie o jeho vzťahu so šéfkou jeho kancelárie Janou Nagyovou.


V škandále ohrozujúcom premiéra Nečasa bolo obvinených sedem ľudí


Po zásahu Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úrade vlády ČR a v ďalších štátnych inštitúciách zadržala polícia osem ľudí, z ktorých po vypočutí sedem obvinila. Pri domových prehliadkach a prehliadkach nebytových priestorov zaistila 120 až 150 miliónov Kč v hotovosti a desiatky kilogramov zlata. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan. České médiá ako iDNES.cz a web Českej televízie ju prenášali online v priamom prenose.

Opozičná ČSSD dnes vyhlásila, že bude iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, ak premiér Nečas (ODS) po rozsiahlom záťahu v kruhoch svojich spolupracovníkov neodstúpi. Premiér v parlamente krátko po 12.00 h vyhlásil, že výzvy na odstúpenie nevypočuje, za čo si podľa spravodajského portálu iDNES.cz vyslúžil potlesk pravého politického spektra poslancov.

Ištvan poprel "salámovú metódu" neposkytovania informácií, povedal, že cieľom bolo najskôr obviniť podozrivých. ÚOOZ sa podľa jeho slov zaoberal prípadom od začiatku roka 2012 na základe informácií o organizovanej zločineckej skupine, ktorej cieľom bolo infiltrovať sa do štátnej či pološtátnej organizácie a profitovať z toho, informoval Český rozhlas.

Všetkým obvineným boli doručené obvinenia vo štvrtok večer, čase medzi 18.10 h až 21.30 h. O väzbe rozhodne štátny zástupca.

Medzi obvinenými je šéfka kancelárie premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová, ktorá čelí obvineniu z organizovania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, v tomto prípade Vojenského spravodajstva, ktoré na popud Nagyovej neoprávnene sledovalo niekoľko osôb. Podľa predchádzajúcich informácií aj manželku premiéra Radku Nečasovú. Súčasne čelí obvineniu z podplácania, ktoré súvisí s bývalými poslancami parlamentu a niekdajšími rebelmi z ODS, zadržanými pre korupciu. Podľa vyšetrovateľov sa vzdali poslaneckých mandátov výmenou za lukratívne pracovné miesta.

Ištvanov námestník Pavel Komár nepriamo potvrdil ich mená. Sú to Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, ktorých už obvinili, a Marek Šnajdr, ktorý je momentálne v zahraničí a bude obvinený po návrate.

"Sociálna demokracia očakáva urýchlené odstúpenie premiéra Petra Nečasa a celej vlády. Ak k nemu nedôjde, sociálni demokrati budú iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde," oznámil predseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Povedal, že budú rokovať s ďalšími parlamentnými stranami o rozpustení parlamentu a usporiadaní predčasných volieb.
 

Vyberte región